fbpx

Туристическо дружество "Крепостта - Могилица"

 

Всичко започва през 1965 година в село Могилица.

 

Група от млади ентусиасти от селото решават да създадат туристическо дружество, чрез което да могат да организират походи, ексурзии, а малко по-късно и да посрещат туристи и екскурзианти в красивото  родопско село Могилица. Кръщават го „Крепостта“ на калето, което се намира на няколко километра западно от селото. Уставът е изготвен и за пръв председател е избран Минчо Хаджиев, който е и един от инициаторите за създаване на сдружението. Започват да се организират преходи до връх Ком, Ардин връх, Киселчово и Манолев връх. Връх Перелик, Пампорово и Мечи чал. Организират се дори и екскурзии в чужбина.

Дружеството се сдобива с леглова база и започва да посреща туристите, които са дошли да разгледат Агушевите конаци. Продължават да се организират и провеждат туристически инициативи като следващите председатели са Бойчо Хаджиев, Слав Башов и Велко Ловчалиев. За съжаление след 1989 година Туристическо дружество „Крепостта“ е ликвидирано… и така до 2017 година когато отново група млади ентусиасти решават да възродят старото дружество и да подновят неговата дейснот със свежи сили.

Днес основната цел на Туристическо дружество „Крепостта – Могилица“ е развитието на района около Могилица и Горното поречие на  Арда. Запознаване на хората с природните и исторически богатства на тази част от Родопа планина. Запазване на традициите, фолклора и културата на хората от Горното поречие на Арда.

 

Заповядайте в село Могилица!

Село Могилица, Родопите

 Село Могилица се намира в югоизточната  част на Западни Родопи. Селото е разположено на 960 метра надморска височина в Горното поречие на река Арда – район на пешеходен и пещерен туризъм в Родопите. Отстои на 26 километра южно от град Смолян.

Могилица има древна история. Районът е познат още през праисторическите времена, но е трайно заселен през 2-ро хил пр. Хр. В местността Нивище са открити каменни калъпи за отливане на бронзови сечива, датирани от този период. Тук е минавал и един от главните и най- преки пътища, свързващ Тракия и Беломорието. Полагането на солидна каменна настилка е свързано с дейността на Римската империя, но трасетата им са познати и използвани още от предходните епохи. Двете крепости в района също са разположени по протежението на главния и локалния път.

 По времето на Византийската империя мястото е било курортен център, в който са идвали на лов и почивка представителите на византийската аристокрация.

Старото име на Могилица е Тозбурун, което в превод означава прашна могила. Получило е името си от близкия хълм (борун) намиращ се западно от селото. Според преданията вечер, когато стадата с овце се връщали от паша и минавали покрай хълма, той не се виждал от прах.

 

Днес  Могилица е известна най-вече с Агушевите конаци, Голямата дървена лъжица и множеството пещери в района й, по-известни, от които са Ухловица, Надарска, Типицето и Голубовица. Над селото се намира и панорамната площадка „Върхът”, от която се вижда цялото горно поречие на Арда. Районът разполага с множество алтернативи за туризъм в Родопите, а в селото има къщи за гости, подходящи за индивидуални посетители или организирани групи.

3 + 7 =