Туристически маршрут "Карталови присойки"

Що е то “присойки”?

Каквото може да се изкаже с благозвучния родопски диалект трудно може да бъде предадено с днешния книжовен български. Присойка на нашенски означава място на припек… така де, слънчево място, място с южно изложение. Думата “карталови” идва от скалистия връх – Карталов камък където навремето е имало толкова големи орли, наричани от местните “картали”, които отмъквали малките агънца от стадата.

И така… Какво включва този маршрут?

Нека да започнем с тракийски надпис, да минем покрай приказната пещера Надарска. Да се запътим към село Димово и горната му махала с каменните  къщи и трима жители, и така чак до Карталов камък! А от там гледки чак докъдето поглед стига. Тесни пътечки през поляни и иглолистни гори ще ни отведат до чудната църква “Света Троица” в село Кремене. Малко селце, но пък с църква и МУЗЕЙ!

Все пак сме в Родопите… няма как да не се сетим за някоя родопска песен! Затова пътеките ни отвеждат до село Попрелка – родното място на Руфинка, девойката от песента “Руфинка болна легнала”. А от Попрелката пътищата на древността ще ни отведат към панорамните присойки на Черешово…

Подробно описание

Дължина -15км

Денивелация +478 м; най-висока точка връх Карталов камък 1478м.

Трудност – средна

Маркировка – цвят оранжев

Как да стигнете

до старта?

Старта на туристически маршрут “Карталови просойки” се намира на 600 метра след село Черешова река, посока село Киселчово. Табелите за него започват от разклона за село Киселчово и Кремене на главния път за село Могилица.

Голяма указателна табела, близо до река Киселска дава начало на маршрута. След около 600 метра приятна пътека ще ви отведе до Надарския надпис. Изсечен в скалата, надписът навярно е тракийски. Подобен е на този в Ситово и Белинташ и се предполага, че е на възраст от около 4-5000 година. Какво е посланието оставено от древните траки обаче, все още можем само да гадаем.

Пътеката продължава посока село Надарци. Малко преди първите къщи завива надясно, за да се отправи към скалния венец на пещера Надарска.  Тук е важно отново да подчертаем, че пещера Надарска се посещава само след предварителна заявка, която обаче си струва защото пещерата е невероятно красива. На билото над нея има беседка и масички за отдих. От там маршрута продължава към връх Карталов камък. (Вариантите тук са два: изкачване до връх Карталов камък (1478м) и спускане до село Кремене (1170m); или отиване директно в село Кремене и разглеждане на църквата “Света Троица” като по този начин се спеставя изкачването на Карталов камък. )

 Отправяйки се за Карталов камък ще преминете през село Димово. То се състои от долна и горна махала като горната махала е разположена на над 1300 метра надморска височина, в самото подножие на връх Карталов камък.  Пътеката преминава покрай каменни къщи и  ако имате късмет може да срещнете някой от малкото останали жители в селцето

И така… вече сте на Карталов камък. От там освен, че се вижда почти целият маршрут и малките селца, през които се преминава, погледът стига чак до Кушница и Боздак в Гърция. На преден план се открива целият Арденски рид, а на север масивът на Голям Перелик. 

Върхът е идеално място за почивка, при подходящо време разбира се. Следва кратко спускане. Няколко метра назад по същата пътека и се насочваме към село Кремене. На фона на село Димово, Кремене може да ви се стори направо оживено. Хората там често се събират пред магазина, а до него има една много интересна стаичка, в която са събрани експонати от бита и културата на местните. Музейна сбирка, която си струва да видите когато преминавате през селцето. Несъмнено най-голям интерес в селото представлява църквата “Света Троица”. Построена през 1896 година. Църквата е с уникален интериор и е обявена за художествен паметник на културата. За да я посетите трябва да извикате една от жените, които могат да ви отворят. Може да използвате звънеца на входа на магазина или да почукате на някоя от къщите преди църквата.

От Кремене към Попрелката.

Навярно сте чували родопската песен за Руфинка – Руфинка болна легнала. Тежката участ на младото момиче трогнала до сълзи народа и не след дълго била измислена елегичната песен, възпяваща трагедията на ранната моминска кончина. Днес на надгробния  камък може да се прочете текста на песента, който разказва за раздялата на младото момиче със земния живот,а до него да видите цветето, засадено от майката на Руфинка преди толкова много години.  Бялата кандилка все още расте там и разцъфва всяка пролет.

Потънали в мисли за отминалите времена маркировката ще ви носочи към едно още по-древно място. Скрит и познат само на малкото местни жители Античният път лъкатуши през вековна смърчова гора. Някога той е свързвал селата Попрелка и Черешово, но каква точно е неговата история все още не е напълно ясно. Едно е сигурно обаче! Някога по тези земи е кипял живот и хората са живяли в хармония с природата. 

И ето, че вече сте на последната част от маршрута. Античният път ще ви изведе на панорамните била и склонове на село Черешово. Наблизо е и мястото където са били разположени летните Агушеви конаци. Защо там? Ще се убедите сами само като видите красивата панорама наоколо. За съжаление, те не са запазени и руините им носят спомени за един друг, различен от нашия, начин на живот

Последните два километра от машрута ще ви предложат приятно спускане и незабравими пейзажи към околните върхове и така неусетно ще се озовете в село Черешова река. Последното селце, от което ще може да се отправите към колите си и мястото, от което започна прехода.