fbpx

Pодопски уикенд 

23 – 25 юни 2023 година

Село Могилица и красотите наоколо

Предлагаме Ви една тридневна програма в китното ни село Могилица и околностите му. Ще Ви заведем до лековит извор, красиви пещери, тракийски надпис и родното място на Руфинка!  Всичко това плюс  много и красиви панорами. От Вас се иска желание за ходене пеша съчетано с физическа подготовка за 15-16 километрови преходи и най-важното – много весело настроение!

1 ден – Лековит извор “Лъджата”

Както повелява обичаят ще се срещнем в село Смилян, за да презаредим батериите с един вкусен обяд по родопски. След това задружно тръгваме към село Могилица, където оставяме колите и поемаме по първия маршрут – Могилица – лековит извор Лъджата.

Маршрута преминава през местността Падала и постепенно се изкачва до Ореше – място с тучни ливади и красиви панорами. От там по коларски пътища ще се придвижим до лековития извор – Лъджата, докато се любуваме от далеч на красивия връх Ком.

Следва връщане в село Могилица, настаняване в къщата за гости и вечеря.

Времетраене: 5 часа

Денивелация: + 200м

Трудност: 2 от 5 (1 много лесно – 5 много трудно)

 

2 ден – Туристически маршрут “Карталови присойки”

След като закусим ще се отправим (15 минути с колите) до началото на един много интересен и панорамен маршрут – Карталови присойки.

Какво ни очаква там!?

Нека започнем с тракийски надпис, да проникнем в приказната пещера Надарска. Да се запътим към село Димово и горната му махала с каменни къщи, и така чак до Карталов камък. А от там, гледки чак докъдето поглед стига! Тесни пътечки ще ни отведат до чудната църква “Света Троица” в село Кремене. Малко селце, но пък с църква и музей!

И все пак сме в Родопите… няма как да не се присетим за някоя родопска песен. Затова пътищата ни отвеждат до село Попрелка – родното място на Руфинка, девойката от песента “Руфинка болна легнала”. А от Попрелката пътищата на древността ще ни отведат до панорамните присойки на Черешово…

Времетраене: 7 часа

Денивелация: + 550 м 

Трудност: 3 от 5 (1 много лесно – 5 много трудно)

3 ден – Подземният дворец на Родопите – пещера Ухловица и разходка с лодка в каньон Горло

Последният ден от програмата ще бъде запълнен с посещение на една от най-красивите пещери в България – Ухловица. Едно последно предизвикателство от няколкостотин стъпала, което на 100% си заслужава усилията.

След пещерата ще слезнем долу край реката, където водата е изваяла малък, но красив и мистичен каньон – Горло. За да усетите магията на каньона ще Ви предложим разходка с лодка по него.

Времетраене: 4 часа

Денивелация: + 170м

Трудност: 2 от 5 (1 много лесно – 5 много трудно)

Дата на срещата: 23 (петък) юни 2023 година

Място на срещата: село Смилян

Час: 12:00

Транспорт: личен

Цена: 85 лв за възрастен/ 65 лв за дете 

Цената включва: водаческа услуга, вход за пещера Надарска, цялостна организация на събитието.

Цената Не включва: нощувки (50 лв на вечер за двойна стая в къща за гости в село Могилица ), вход за пещера Ухловица (8лв за възрастен, 4лв за дете), разходка с лодка (10лв на човек), храна и разходи от личен хараткер .

  • Задължителна екипировка:
  • – туристически обувки 
  • – раница – 30 литра е достатъчно
  • – водонепропускаемо яке и панталон (дъждобран също ще свърши работа)
  • – щеки (желатено е да имате за втория ден)
  • Суха храна: ядки, енергийни блокчета, сушени плодове, шоколад, сандвичи
  • Задължително е да имате планинска застраховка! В случай, че нямате такава можем да Ви съдействаме.
  • Записването става на телефон: 0878588492 ; 0876929234 или малко по-долу  на Contact form

Повече за село Могилица вижте ТУК!