Благотворителен поход до връх Средногорец

Родопската шипка

  • 22.10.2022 година

По повод 110 годишнината от освобождението на Родопите, която ще се навърши на 21-ви октомври тази година, Туристическо дружество “Крепостта – Могилица” организира поход до връх Средногорец, село Полковник Серафимово. 

Върхът носи името на 21-ви средногорски полк предвождан от полковник Владимир Серафимов. Там през есента на 1912 година освободителите на Родопите правят своята последна и успешна атака срещу турските нашествия !

Днес на това място, напоено с кръв и патриотизъм се издига параклис и костница, която става вечният дом на 81 войници, намерили смъртта си на бойното поле. Смърт, която дава живот и свобода на Родопите.

 

Преходът ще се проведе като от  село Смилян по горските пътеки се отправим към село Аламидере, което години след сражението е прекръстено на Полковник Серафимово. Вървейки през поляните и горите, по които някога са се водили сраженията неусетно ще достигнем до селото.

От там ще се отправим на североизток, за да изкачим върха където ще почетем паметта на всички загинали в боевете за освобождението на Родопите.

 

Времетраене на прехода: 6 часа

Денивелация: +332m

Трудност: лека

 

Какво е необходимо за прехода!?

Туристически обувки

Вода

Храна – сухи пакети, енергийни барчета, ядки, сушени плодове 

Подходящи дрехи за есенен сезон

Дръждобран

Дата: 22.10.2022година
Час: 9:30 
Сборен пункт: село Смилян – пред музея на Смилянския фасул
Цена: 20лв на човек
Събраната сума ще бъде дарена на семейство Лалови от село Горна Арда, чийто по-голям син е в кома след инцидент и имат нужда от финансова подкрепа. По желание може да дарите и допълнителна сума за каузата.
IBAN: BG39STSA93001526761249
BIC: STSABGSF
Титуляр: Мирослав Емилов Лалов
100% от сумата ще бъде дарена на семейство Лалови.

По времето на цялото събитие вие ще бъдете съпровождани от планински водачи на Туристическо дружество “Крепостта – Могилица”

За да се запишете се обадете на телефони:

+359878588492; +359876929234

или натиснете “Call” бутона вдясно.