fbpx

Надарска пещера, гроба на Руфинка и каньон Горло

Прекарайте един ден с нас в Родопите, за да Ви покажем:

 Приказните форми на пещера Надарска.

 Родното място на възпятата в най-тъжната родопска песен – Руфинка.

И за завършек да си направим разходка с лодка през каньон Горло.

Пещера Надарска

 

Готови ли сте да проникнете в неблагоустроена пещера!? Ако все още се двоумите, ние ще Ви помогнем да вземете правилното решение.

Първото приключение за деня ще бъде пещера Надарска. Един малкък приказен свят, който е скрит само на няколко метра под земята. За да го видим обаче ще трябва да се оборудваме с каски и челници, които ние  (водачите) ще ви дадем пред входа на пещерата. 

Село Попрелка и гроба на Руфинка

 

Излизайки на дневна светлина се насочваме некъде, а към родното място на Руфинка. Девойката, която е възпята в елегичната родопска песен “Руфинка болна легнала”. 

Руфинка е действителна личност, която е живяла в малкото селце Попрелка преди повече от 100 години. Днес можем да посетим гроба й, на който все още цъфти кандилката, която руфинкината майка е засадила.

На път за Попрелката ще минем и през село Кремене където ще имаме възможността да разгледаме красивата църква “Света Троица”. 

Маршрута е лек и панорамен като времето необходимо за обиколката е 2-3 часа.

Каньон Горло

Последното място, което ще посетим за деня е също толкова магично, колкото и пещерата. Този път обаче няма да Ви караме да се промушвате през малки дупки, а ще Ви предложим разходка с лодка из красивия каньон Горло.

Каньон Горло е образуван от река Арда, която от хилядолетия дълбае отвесните мраморни скали на каньона. Дължината му е около 100 метра, но красотата на скалите и тъмно зелената спокойна вода правят мястото магическо. 

Програмата е еднодневна и посещението на описаните места става след предварително записване.

Обектите се намират в Горното поречие на река Арда, близо до селата Кошница и Могилица. Придвижването до пещера Надарска и каньон Горло става с автомобил и отнема около 20 минути от село Могилица.

Цена за участие: 35лв

Минимален брой за изпълниение на програмата: 4-ма човека.

В цената влиза: планински водач, екипировка – каска, челник, спасителна жилетка и изпозлването на лодка.

Цената НЕ включва: транспорт, разходи от личен характер.

ВАЖНО! Тъй като програмата включва неблагоустроена пещера и пешеходен преход е необходимо желаещите да бъдат с удобни туристически обувки и удобни дрехи според сезона. Малка раница за вода, нещо за хапване (сухи пакети или барчета) и дъждобран. Препоръчително е желаещите да имат планинска застраховка.

За контакти: 0876929234 и 0878588492;

За още информация за района на село Могилица вижте ТУК!