fbpx

Добре дошли в пещера Надарска!

Пещера Надарска се намира на 30 км южно от град Смолян, близо до село Могилица.

Разположена в живописна местност близо до селцата Кремене и Надарци, входът и е разположен на 1150 метра надморска височина. От панорамната площадка до него се разкрива красива гледка към сгушените къщурки в Надарци, а на юг и към връх Ком. 

Проучена за пръв път през 1975г от пещерен клуб “Студенец”, град Чепеларе, с ръководител Димитър  Райчев. 
 

Както повечето пещери в Родопите и Надарска е образувана в мрамори. Тук обаче, карстовите процеси са действали с пълна сила през изминалите хилядолетия. С дължина от едва 55 метра, пещерата се нарежда сред най-богатите на вторични пещерни форми. Хилядите сталактити и сталагмити, огромните сталактони, красивите драперии… Цялото това изобилие  от калцитни образувания  превръща пещера Надарска в едно красиво подземно царство, което заслужава да бъде видяно!

Пещерата не е благоустроена и влизането вътре се извършва само с водач!  Достъпа до входа се осъществява чрез изкачване по пътека като денивелацията е +100 метра. 

Заявка за посещение и цени:
пещерата се посещава след предварителна заявка на телефони: +359876929234 и +359878588492
Цени:
Минималната такса за посещение е 50 лв
Група от и над 5  човека заплащат по 10 лв на човек
Цената включва: беседа в пещерата и необходим инвентар.

Посещението на пещерата може да се съчетае с разходка до: Надарския надписГроба на Руфинка , църквата “Св. Троица” в село Кремене, Античния път или Карталов камък.

Други пещери в района: 

Пещера Ухловица

Пещера Голубовица

Пещера Типицето