fbpx

Подземният дворец на Родопите, гробът на Руфинка и панорамна площадка "Върхът"

Предлагаме Ви да прекараме заедно няколко номеврийски дни, в които ще се докоснем до красотата и фолклора на Родопите.
Ще отседнем в селото с най-голямата дървена лъжица и бъклица в България – село Могилица.
Ден 1. (Петък)
В първият ден от програмата ще посетим някои от по-известните обекти в региона, а именно пещера Ухловица и Агушевите конаци.
Срещата ни ще бъде в 13:00 часа на паркинга на пещера Ухловица. От там заедно се отправяме към Подземният дворец на Родопите, до който имаме 20-30 минути изкачване по стръмна пътека и метални стъпала. След като разгледаме пещерата тръгваме към село Могилица и забележителните Агушеви конаци – най-големите за цяла България.
И тъй като през ноември вече слънцето залязва рано след конаците отиваме да се настаним в къщата за гости където ще имаме възможността да си починем и да изпробваме различни родопски гозби.
Ден 2. (събота)
Днес трябва да се приготвим за едно разнообразно и интересно приключение -15 километров пешеходен преход през гори, поляни, върхове и родопски селца.
Закусваме и в 8:30 часа с колите се отправяме ( за 15-20мин) към старта на маршрут “Карталови присойки”. Там ще се докоснем до красотата, историята и фолклора на този магичен родопски район. Ще видим Надарския надпис, ще изкачим връх Карталов камък и ще посетим църквата “Света Троица” в село Кремене.
Всеки е чувал родопската песен “Руфинка болна легнала”, но малко са тези, които знаят къде е живяла Руфинка. Затова след село Кремене ще се отправим към село Попрелка и ще посетим гроба на възпятата в елегичната песен.
От там по древния античен път ще се достигнем панорамните била на Черешово.
По желание на групата и при достатъчно време в този ден можем да посетим и красивата пещера Надарска, която се намира в първата част от маршрута.
Времетраене на прехода през Ден 2 – 6-7 часа
Денивелация: +478 метра